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Questions and Answers  
on ‘Guidance Note on Underwriting Long Term Insurance Business  

(other than Class C Business)’ (“GN16”) 
 
The list of questions and answers are for reference only.  Insurers are advised to contact 
their case officers in case of doubt. 
 
I.   Section 3 – Purpose 
   
Q 1.  Certain types of products are excluded from the FNA requirements.  However, 

there are requirements under GN16 (e.g. Section 7 on Suitability Assessment, 
Section 8 on Advice to Customers, Section 11 on Post-Sale Control etc) which 
require information about customers to be collected through the FNA process. 

A 1.  For products which the FNA requirement is optional, insurers should still use best 
effort to collect the necessary information from the customers to fulfill their 
obligation under the GN16 (e.g. through application form to determine if a customer 
is a vulnerable customer).  Nonetheless, insurance options (which should be given 
based on customers’ responses to FNA) need not be provided to customers if the 
FNA process has not been conducted.  For better customer service and best 
practice, however, insurers are encouraged to conduct FNA even for those excluded 
products. 

   
II.   Section 5 – Product Design 
   
Q 2.  Section 5.3 requires insurers to monitor the products after launch to ensure that they 

continue to meet the needs of the target customers.  Does this requirement apply to 
products which are not available for sale?  Some old products might not have gone 
through a structured product design process (and therefore have not identified any 
“target customers”). 

A 2.  The requirements apply to products available for sale only.  Nonetheless, insurers 
should put in place mechanism to perform regular review on shelved products 
which still have inforce policies as “target customers” include both existing and 
new customers.  For current products which may not have gone through a 
structured product design process (and therefore have not identified any “target 
customers”), the relevant requirement under section 5.3 should be followed on a 
“best effort basis”.  

   
III.   Section 6 – Provision of Adequate and Clear Information 
   
Q 3.  Please clarify whether rider addition, if done after the point of sale of basic plan 

(say few years or even few months later), is considered as new business sale. 
A 3.  Treatment for riders should follow the requirement as if it is a basic plan. 
   
Q 4.  Section 6.6 specifies that key product risks should be included in the product 

brochure and marketing materials and insurers should communicate the relevant 
product risks to their potential customers.  Does this requirement apply to products 
which are not available for sale?  If a risk factor is not relevant and therefore not 
disclosed initially, but becomes relevant later on, are insurers required to disclose 
that factor? 

A 4.  It applies to new business sales only.  In cases where a risk factor is not disclosed 
at point of sale but becomes relevant after policy issuance, insurers should 
determine whether policyholders should be informed or not with due regard to the 
situation and materiality of the risk involved. 
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Q 5.  Section 6.8 specifies that for policies to be used as collateral assignment (e.g. for 
premium financing), insurers should ensure that the policyholder fully understands 
the relevant risks and limitations (e.g. interest rate risk, rights that the assignee may 
exercise on the policy on behalf of the policyholder, risk of release of information to 
the assignee, etc).  Does this apply to new assigned policies only?  

A 5.  Insurers are required to follow the relevant requirements when customers submit the 
application to use their policies as collateral assignment. 

IV. Section 9 – Appropriate Remuneration Structure

Q 6.  What is the definition of "earned basis" under section 9.2? 
A 6.  Indemnity commission is banned after 1 April 2016.  After that date, any 

commission payable (excluding those payable for contracts concluded before that 
date) should be paid on earned basis (i.e. at the time of payment, the cumulative 
commission paid cannot be higher than the cumulative premiums received).  For 
the avoidance of doubt, overrides directly attributable to the sale of the relevant 
policy are deemed as part of the commission paid. 

Q 7.  Section 9.3 requires insurers to put in place clawback mechanism to fully recover 
all commission paid in proven fraud / money laundering / mis-selling cases.  Does 
it apply only to new products launched after GN16 is effective? 

A 7.  No, the requirement applies to all policies. 

V. Section 11 – Post-sale Control 

Q 8.  Section 11.2 requires post-sale confirmation calls be made to vulnerable customers.  
Does it apply to telemarketing channel where the sales process is performed with 
recording? 

A 8.  For telemarketing where voice recording is used during the sales process, post-sale 
call for vulnerable customers is still needed (except pure term life insurance policies 
without riders or refundable feature) to reaffirm customers’ understanding of the 
policy that they have procured, and that they are fully aware of their rights and 
obligations under the policy.  To streamline the process, insurers can perform the 
post-sale confirmation process immediately after the sales process, but it must be 
conducted by a third party with voice recording.  For clarity sake, in the case of 
group business, “customers” refers to policy owners and not the individual covered 
members of the group policy. 

VI. Section 12 – Commencement

Q 9.  How to define “current product” and “new products” as they are subject to different 
effective dates under section 12.1?  To what extent product change will be 
regarded as new products rather than revamped version of current products? 

A 9.  Current products refer to products that exist prior to 1 April 2016.  Change in 
pricing information only (e.g. guaranteed and non-guaranteed benefit, premium rate, 
etc) is considered as just revamped version of current product (rather than a new 
product).  Only change in product feature (e.g. premium term and/or frequency of 
coupon / bonus) is considered as new product. 
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Q 10.  For current products, does it mean that the requirements of GN16 are not applicable 

until 1 January 2017? 
A 10.  No.  The additional leeway provided for new and existing policies of current 

products is mainly for system modification, administrative procedural changes etc 
considering the sheer number of inforce products involved.  For certain 
requirements under GN16 (such as ban on indemnity commission, appropriate 
clawback mechanism on commission), however, the additional preparatory efforts 
should be minimal as insurers are required to put in place the relevant mechanism 
for new products anyway by 1 April 2016.  To allow for preparatory work on 
post-sale calls for vulnerable customers, the effective date is extended to 1 July 
2016. 

   
Q 11.  Section 4.1.1.5 of Appendix I specifies that insurer should disclose on its company 

website the non-guaranteed dividends/bonuses fulfillment ratios for each product 
series of participating policies which has new policies recently issued (with similar 
requirement under Section 4.2 of Appendix II in respect of historical crediting 
interest rates for universal life policies).  For current products, does it mean that 
the two requirements are not applicable until 1 January 2017? 

A 11.  For new and existing policies of current products, the two requirements shall not 
take effect until 1 January 2017.  Nonetheless, if an insurer issues any new 
products after 1 April 2016, it is required to disclose on its company website the 
relevant information in compliance with the two sections. 

   
Q 12.  Is there any transitional arrangement for new policies of current products with 

benefit illustration signed before the implementation date of 1 January 2017 but the 
policy concerned is issued after that date? 

A 12.  In accordance with the no-action period until 1 July 2017 in respect of provision of 
point-of-sale illustration for new policies of current products, for new policies of 
current products (including new application and top-up) with benefit illustration 
signed prior to 1 July 2017, the policy must be issued no later than 31 July 2017.  
Nonetheless, if the policy cannot be issued due to outstanding medical attendant’s 
report, medical examination, blood test, laboratory test, provision of financial 
evidence, and client's check up reports, the policy must be issued no later than 31 
September 2017.  In such cases, proper records must be kept to allow inspection 
by the IA if required. 

   
VII.   Appendix I – Requirements Applicable to Participating Policies 
   
Q 13.  Section 4.1.1.3 requires insurers to highlight the investment strategy of the 

underlying investment in its product brochure, and mention the asset classes and 
security concentration in the investment strategy.  However, investment strategy is 
likely to change over time.  Does it mean that the investment strategy disclosed at 
the point of sale cannot be changed afterwards?  

A 13.  Insurers can disclose the exact percentage or a range of percentage for target asset / 
investment mix.  Insurers should disclose the available information as far as 
possible.  In case where the investment strategy is likely to change over time, 
insurers should disclose the investment strategy / other underlying information at 
point of sale and mention these might be subject to change.  When there are 
significant changes in the investment strategy, insurers should inform policyholders 
the changes, the underlying reasons and any impact to them. 
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Q 14.  For ongoing communication under section 4.1.2.1, how would it apply in the case 

of inforce policies?  
A 14.  Inforce policyholders should receive at least an inforce illustration once for policy 

year end immediately after the commencement of GN16.  Going forward, if there 
is no change to dividend/ bonus / crediting rates from the last inforce illustration / 
benefit illustration at the point of sale (and no change in the latest market conditions 
and outlook), it is at the discretion of insurers to send an updated inforce illustration 
to policyholders along with annual statements. 

   
Q 15.  Please clarify the requirement under section 4.1.3.1 in respect of projection of 

premium offset option based on different scenarios.  
A 15.  When premium offset option is to be illustrated or first chosen by policyholders at 

the point of sale or during policy life, as a minimum requirement, premium offset 
should be prepared on basic plan under two sets of scenarios (adverse scenario and 
current assumed basis) unless such illustrations have been previously provided to 
policyholders.  For subsequent inforce illustration, only one scenario (i.e. best 
estimate by the time the inforce illustration is generated) with relevant appropriate 
alert (e.g. such illustration may not be sustainable as the amount of premium offset 
depends on non-guaranteed benefits) is required. 
 
Insurers are allowed to present supplementary illustration showing effect of 
offsetting premiums of the basic plan and the attached rider(s).  Again, adverse and 
current assumed basis should be illustrated.  In general, it is considered sufficient 
to use pessimistic scenario as the adverse scenario in projection of premium offset 
option.  The implementation date of this requirement follows the respective dates 
of benefit illustration requirements for new products and current products. 

   
VIII    Appendix II – Requirements Applicable to Universal Life Policies 
   
Q 16.  Is it sufficient to show "NA" in the summary of charges required under section 3.6 

if there is no explicit maximum rate for COI, Policy Fee or surrender charge etc? 
A 16.  Yes.  
   
 


