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Interpretation Notes  
Guideline on Financial Needs Analysis (GL30)  
 
The Insurance Authority (“IA”) issues these Interpretation Notes with the aim of providing 
further guidance to authorized insurers and licensed insurance intermediaries in respect 
of the Financial Needs Analysis (the “FNA”) requirements under the Guideline on 
Financial Needs Analysis (GL30) (the “Guideline”).  
 
These Interpretation Notes are not intended to be a comprehensive guide and do not 
constitute legal advice.  Authorized insurers and licensed insurance intermediaries are 
advised to seek professional legal advice if they have any questions relating to the 
application or interpretation of the relevant provisions of the Guideline.  
 
These Interpretation Notes do not have the force of law and should not be interpreted in 
a way that would override the provision of any law.  The IA reserves the right to review 
and update these Interpretation Notes from time to time.  Unless otherwise specified, 
words and expressions in these Interpretation Notes shall have the same meanings as 
given to them in the Guideline. 
 
Section 6 – Detailed Requirements for the FNA 
Exempted products 
Q1  Are all refundable insurance policies exempted from the FNA requirements? 
A1 Only refundable insurance policies not having a substantial savings component 

are exempted from the FNA requirements.  The rationale for exempting these 
policies from the FNA requirements is that such policies are typically designed to 
solely provide the policy holders with the relevant risk protection rather than 
wealth accumulation, and the premiums payable under such policies are normally 
at a level affordable to an ordinary person.   
 
In other words, if the premiums payable for a refundable policy are at a level that 
would exceed the level affordable to an ordinary person, or the amounts to be 
accumulated under the policy would be substantial (i.e. having a wealth 
accumulation) for an ordinary person, the policy will be considered as having a 
substantial savings component and a proper FNA process should be conducted. 
 
When designing refundable insurance policies, authorized insurers are reminded 
to comply with the relevant requirements under GL16 which require them to 
undertake a diligent review during the product design stage to ensure that each 
of their products shall meet the “fair treatment of customers” principle, including 
the needs and affordability of the target customers.  

  
Information to be collected 
Q2  Paragraph 6.8 of the Guideline specifies that an authorized insurer is required to 

ensure that an FNA has been properly conducted by the licensed insurance 
broker company before accepting the application in the case of business referred 
from a licensed insurance broker company.  Can an authorized insurer rely on 
the declaration from the licensed insurance broker company that an FNA has 
been properly conducted? 
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A2 As a general principle, it is the authorized insurer’s responsibility to ensure that a 
proper and complete FNA has been conducted by a licensed insurance broker in 
accordance with the Guideline. It should not solely rely on the declaration of 
compliance from a licensed insurance broker (who is acting as an agent of a 
policy holder or potential policy holder).   
 
In the case of business referred from a licensed insurance broker company, an 
authorized insurer should self-tailor and have in place an adequate process 
whereby it can obtain satisfaction that an FNA has been properly conducted by 
the relevant licensed insurance broker company before the authorized insurer 
accepts the policy application.   

  
Q3  Paragraph 6.12 of the Guideline specifies that if the customer has indicated that 

he/she wants or is willing to choose or manage different investment choices with 
professional advice to be provided by the authorized insurer or licensed insurance 
intermediary, no ILAS product should be introduced or recommended to the 
customer unless such a service will be provided to the customer by the authorized 
insurer or the licensed insurance intermediary.  Can the provision of fund related 
information (e.g. fund fact sheet, fund prospectus of the underlying funds, sample 
portfolios from independent fund research companies etc.) be considered as the 
provision of “professional advice”? 

A3 The mere passing on of fund related information issued by the relevant fund 
manager(s) does not constitute “professional advice”. Professional advice 
denotes providing guidance to customers on investment choices and making 
recommendations to the customer on which investment choices to select.  
Accordingly, if a customer has denoted in the FNA a willingness to choose or 
manage different investment choices but only with professional advice to be 
provided by the authorized insurer or licensed insurance intermediary, then the 
relevant authorized insurer or licensed insurance intermediary must be in a 
position to (and must) provide that professional advice service, otherwise no ILAS 
product should be introduced or recommended to the customer.   
 
If authorized insurers and/or licensed insurance intermediaries are to provide the 
customer with that service, then they must ensure that they have the capability to 
provide such service and that adequate and ongoing updated training has been 
provided/obtained for this purpose.  Authorized insurers, licensed insurance 
agencies and licensed insurance broker companies should have in place controls 
to ensure licensed individual insurance agents/ licensed technical representatives 
(agent)/ licensed technical representatives (broker) have adequate ongoing 
training and capability for this purpose, and that ILAS products are not being 
introduced or recommended where the customer indicates he/she wants 
professional advice but no professional advice service is offered by the 
authorized insurer or licensed insurance intermediary as the case may be.    
 
For the avoidance of doubt, if the customer did not denote in the FNA that 
“investment” is an objective he/she has in purchasing an insurance product, no 
ILAS product should be introduced or recommended to the customer. 
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Q4  Instead of asking a customer to provide the amount of disposable income, could 
the customer be asked to provide details about his/her income (including income 
from liquid assets) and his/her expenditure (including premiums for existing 
insurance policies) in order to illustrate how the disposable income is calculated?  

A4 The extent and granularity of the information to be collected by the authorized 
insurers and licensed insurance intermediaries may vary depending on the 
particular circumstances of their target customers and the mode of operation of 
the distribution channel.   
 
As to the FNA template at Appendix to the Guideline, authorized insurers and 
licensed insurance intermediaries may add questions or modify the wording 
(including the sequence) of the questions for the purposes of proper assessment 
of the customer’s particular circumstances, provided that such addition or 
modification complies with the requirements set out in paragraph 6.5 of the 
Guideline. 

  
Q5  Can authorized insurers or licensed insurance intermediaries directly ask the 

customers to provide their desired level of protection / target saving amount, or is 
the level or amount required to be calculated?  

A5 The extent and granularity of the information to be collected by the authorized 
insurers or licensed insurance intermediaries may vary depending on the 
particular circumstances of their target customers and the mode of operation of 
the distribution channel.  In some cases, customers may be asked directly to 
provide their desired level of protection / target saving amount.  However, certain 
customers, such as vulnerable customers, might need guidance by the 
authorized insurers or licensed insurance intermediaries on such assessment. 

  
Q6  If a customer seeks to purchase an insurance policy through a trust arrangement 

or power of attorney, is it acceptable for the trustee or the attorney to conduct the 
FNA on behalf of the customer? 

A6 It is uncommon for an insurance policy to be purchased through a trust 
arrangement or power of attorney.  Paragraph 6.7 of the Guideline states that 
“where the policy is to be held on trust, the assessment should be made based 
on the circumstances of the potential policy owner and/or the insured rather than 
the trustee”.   
 
As a matter of principle, whenever information privy to the customer is to be 
collected (e.g. identifying the objectives of the customer through the FNA), the 
information (e.g. needs, objectives, intention, financial situation and any other 
matters requiring the customer’s own personal knowledge) should be collected 
from the relevant individual(s) (e.g. the insured or the settlor (rather than the 
trustee) in the case of trust; or the donor or grantor (rather than the attorney) in 
the case of power of attorney, who has knowledge of the subject matter privy to 
him or her.   
 
In such cases, the “customer” or “policy holder” referred to in the relevant 
requirement should be construed as the insured or the settlor in the case of trust, 
or the donor or grantor in the case of power of attorney, for the purposes of 
compliance with those requirements.   
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The same principle applies to all the rules and guidelines (e.g. Guideline on Sale 
of Investment-Linked Assurance Scheme (“ILAS”) Products (GL26), Guideline on 
Long Term Insurance Policy Replacement (GL27) etc) issued by the IA on 
matters requiring the customer’s own personal knowledge.   
 
For the avoidance of doubt, for the purposes of the Circular on Important Facts 
Statement for Mainland Policyholder, the authorized insurers or licensed 
insurance intermediaries should go through and clearly explain the contents of 
the IFS/MP directly with the insured or settlor if he or she is a holder of Resident 
Identity Card (PRC), rather than the trustee of the trust who merely “holds” the 
insurance policy as policy holder. 

  
Matters to consider before making the recommendation 
Q7  If the customer has indicated that premium financing is intended to be used, 

paragraph 6.11 of the Guideline requires the licensed insurance intermediary to 
take that into account when assessing a customer’s ability and willingness to pay 
insurance premium.  Does it mean that the licensed insurance intermediaries are 
required to request additional information from customer regarding the premium 
financing arrangement so as to facilitate their proper assessment of the 
customer’s affordability? 

A7 Premium financing is in substance a loan with the insurance policy being used as 
the collateral.  Customers utilizing premium financing facilities would need to 
make loan repayments with interest (either on a regular basis, upon maturity of a 
certain period or in some cases upon lender’s request) which would invariably 
reduce the amount of disposable income or liquid assets of the customers when 
the required repayments fall due or upon the request of the lender.  Licensed 
insurance intermediaries should therefore obtain the relevant information from the 
customers and take that into account (including the interest of the premium 
financing facility, amount and timing of those repayments and the consequences 
of default, etc.) when assessing the customers’ affordability. 

  
Handling of mismatch cases 
Q8   In case there is only a slight deviation from the target savings amount identified 

during the FNA process, can it be considered as normal case instead of a 
mismatch? 

A8 Paragraph 6.17 of the Guideline specifies that if the recommended product(s) is 
not able to achieve the target savings amount within the timeframe asked by the 
customer, this should be considered as a mismatch unless the deviation from the 
target can be justified on a sound and reasonable basis.  In case of a mismatch, 
the licensed insurance intermediaries should follow the control measures set up 
to handle mismatch cases, including clearly explain to the customer the 
mismatch, how the recommended product(s) could meet the customer’s need 
despite the mismatch, and if any remedial measures may be taken, and maintain 
proper documentation.   

  
FNA Template 
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Q9  Question 3a of the FNA Template specifies “income from liquid assets”.  Can 
authorized insurers or licensed insurance intermediaries also consider the 
income derived from fixed assets as well? 

A9 Income derived from certain liquid or fixed assets (e.g. rental income from 
industrial properties) could be volatile.  If such volatile income is the sole source 
of funding available to meet the regular payments of premiums, care should be 
taken in counting such income (in full or in part) at the affordability assessment.  
In the event of doubt, authorized insurers and licensed insurance intermediaries 
should adopt a prudent approach when performing the affordability assessment 
for such cases. 

  
Q10 Can authorized insurers or licensed insurance intermediaries keep the 

recommendation table of previous FNA template so as to document the insurance 
choice being recommended?  

A10 Yes.  Care must however be taken to ensure that customers are not asked to sign 
any documents which serve to disclaim any liability or responsibility imposed 
upon the authorized insurers or licensed insurance intermediaries in performing 
a proper FNA process.   

  


