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Interpretation notes  
Guideline on Benefit Illustrations for Long Term Insurance Policies (GL28) 

 
The Insurance Authority (“IA”) issues these Interpretation Notes with the aim of 
providing further guidance to authorized insurers in respect of the Guideline on 
Benefit Illustrations for Long Term Insurance Policies (GL28) (the “Guideline”).  

These Interpretation Notes are not intended to be a comprehensive guide and do 
not constitute legal advice.  Authorized insurers are advised to seek professional 
legal advice if they have any questions relating to the application or interpretation 
of the relevant provisions of the Guideline.   

These Interpretation Notes do not have the force of law and should not be 
interpreted in a way that would override the provision of any law.  The IA reserves 
the right to review and update these Interpretation Notes from time to time.  Unless 
otherwise specified, words and expressions in these Interpretation Notes shall have 
the same meanings as given to them in the Guideline. 

 

  Scope and Application 
   
Q1  Is benefit illustration required to be provided for top-up application? 
   
A1  In general, top-up is regarded as an optional product feature, and 

therefore pursuant to paragraph 6.1, insurers may provide 
supplementary illustrations in relation to such optional product feature.  
That said, if the design of a product will most likely render a customer 
to choose top-up (for example, to keep the policy sustainable) or if top-
up is mandatory under the design of the product, insurers should 
provide benefit illustration for such top-up application.  Insurer should 
also consider providing supplementary illustrations of the top-up option 
for all customers applying for top-up application if the on-going 
product due diligence reveals a significant number of customers have 
taken up the top-up option.  

   
Q2  Referring to paragraph 4.2 of the Guideline, please clarify if there is 

any minimum requirement to classify a product as having refundable 
feature.  For example, does a product refunding 30% (or even smaller) 
of total premium paid fall into the scope? 
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A2  Policies with any refundable amounts are regarded as with cash value, 

therefore will fall in the scope of the Guideline.  Also, in assessing 
whether an insurance policy as having refundable feature, insurers 
should consider substance over form. 

   
Q3  Referring to paragraph 4.3 of the Guideline, inforce re-projection 

illustrations are optional for non-participating policies.  Please clarify 
whether an inforce re-projection illustration is mandatory for a non-
participating product with all benefit values guaranteed when the 
customer elects a premium prepayment option that the prepaid 
premiums will be accumulated at non-guaranteed interest rates or a 
non-guaranteed charge will be imposed for early withdrawal of 
prepayment. 

   
A3  Premium prepayment option under non-participating product itself 

would not be regarded as a participating product and hence would not 
be subject to the relevant requirements under the Guideline.  Having 
said that, insurers should show clearly and properly any non-guaranteed 
element(s) of the prepayment option (such as accumulated interest rates 
and administration charges upon the withdrawal) when insurers choose 
to provide an illustration of this option. 

   
  Signature Requirements 
   
Q4  Referring to paragraph 5.5 of the Guideline, please clarify if insurers 

are required to seek the IA’s approval prior to adopting any digital 
verification technology. 

   
A4  Insurers are not required to obtain the IA’s prior approval for adopting 

any digital signature or other similar signature verification technology.  
However, if and when requested by the IA, insurers are required to 
demonstrate that they have sufficient and adequate security control in 
place for the use of such technology. 

   
  Policy Loans 
   
Q5  Referring to paragraph 6.3 of the Guideline, please clarify what are 

acceptable means of delivering the “Alert Notice” (e.g. physical, 
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electronic, verbal, or any other means as deemed appropriate by 
authorized insurers). 

   
A5  The IA does not prescribe any means of delivering the “Alert Notice”. 

However, the “Alert Notice” should be legible and delivered in written 
form, and be documented and retrievable by insurers when required. 

   
Q6  Referring to paragraph 6.3 of the Guideline, please provide further 

guidance / template of the fields required for the “Alert Notice”.  It 
states that “Alert Notice should be provided when issuing regular 
anniversary statement related to a policy in respect of which a policy 
loan has been drawn up”, do we need to add the lapsation timeline in 
the Alert Notice?  Is it required to call such note “Alert Notice” in the 
supplementary illustration? 

   
A6  The Alert Notice should include information on lapsation risk, expected 

timeline leading to policy lapsation (save in the case of ILAS policies) 
and the right to request for re-projection of policy loan amount.  While 
it is not necessary to name such note an “Alert Notice”, the note should 
serve the purpose of alerting the customers effectively and the   
information therein should be shown prominently to alert the 
customers. 

   
  Customization 
   
Q7  Referring to paragraph 7.1 of the Guideline, please clarify if insurers 

are required to seek (prior) approval from the IA on the customization 
of BI? 

   
A7  Insurers are not required to obtain prior approval from the IA on their 

customization of benefits illustration documents.  However, they must 
ensure that the customization complies with all the requirements set out 
in paragraphs 7.1-7.4 of the Guideline.  

   
Q8  Referring to paragraph 7.2 of the Guideline, please provide some 

examples of information not to be “relevant” and “value to customers”, 
which depend on customer’s judgment.  This may discourage 
authorized insurer to disclose more information to minimize the chance 
of breaching this Guideline. 
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A8  It has come to the IA’s notice that some insurers are displaying 

numbers in the benefit illustration documents which are used for 
calculating the production volume of the company but cannot be tied to 
any policy values.  Those numbers are considered to be not relevant to 
the customers and therefore need not be shown in the benefit 
illustration documents.  

   
Q9  Referring to paragraph 7.4 of the Guideline, please clarify whether 

underlining lapsation timeline and ILAS’s warning statement (which is 
not a guaranteed figure) is permitted.   

   
A9  The spirit of paragraph 7.4 is to deter insurers from exaggerating the 

non-guaranteed benefits.  For the avoidance of doubt, insurers can 
highlight information that concerns the customers’ risk exposure.  

   
  Documentation 
   
Q10  Please clarify if only the Standard Illustration signed by customers (but 

not supplementary illustration) is to be recorded by insurers.   
   
A10  Authorized insurers should at least keep proper record of the Standard 

Illustrations signed by the customers and any supplementary 
illustrations provided to/ signed by customers which illustrate the 
optional features that customers have elected for their policies at the 
time of providing such supplementary illustrations, such that authorized 
insurers could retrieve these records when required.  

   
  Transitional Arrangement 
   
Q11  Will the transitional arrangement apply to new authorized insurers? 
   
A11  With the consideration that insurers may require time to update their 

documentation, controls and processes, a transitional period of 12 
months from the Effective Date has been given to all authorized 
insurers in respect of the application of certain requirements of the 
Guideline, so that they may continue using the existing illustration 
document templates for soliciting new policies provided that the 
policies are issued prior to the expiry of the Transitional Period.  New 
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insurers authorized on or after the Effective Date are less likely to have 
those legacy issues and hence they are generally expected to use the 
new illustration document templates. 

   
  Benefit Illustration Documents for ILAS Policies 
   
Q12  What are the requirements and arrangements in respect of revisions to 

existing SFC-authorized ILAS illustration document templates that are 
made solely pursuant to Appendix I to the Guideline? 

   
A12  Prior approval is not required from the SFC in respect of revisions to 

existing SFC-authorized ILAS illustration document templates that are 
made solely to reflect the requirements set out in Appendix I to the 
Guideline. Nevertheless, authorized insurers must file the revised ILAS 
illustration document templates with the SFC within one week from the 
date of adoption.  Please refer to Question 14A of Section 1 of the 
Frequently Asked Questions relating to ILAS issued by the SFC for 
more details. 

   
Q13  Can a separate table be used to show account values only for rate of 

return of 0%, 3%, 6% and 9% (without illustrating surrender values and 
death benefits in the same table)? 

   
A13  No. 
   
Q14  Referring to paragraph 3.2 of Appendix I of the Guideline, are insurers 

allowed to illustrate the number of policy years higher than the 
customer’s age at one-hundred (100)? 

   
A14  Insurers can illustrate the number of policy years higher than the 

customer’s age at one-hundred (100) if and only if the maturity of the 
policy is higher than age at 100 by showing at least a 5-year interval 
until the age at maturity.  For whole life products without definite 
maturity, insurers may form their own views on the expected maturity 
with reasonable explanation. 

   
  Benefit Illustration Documents for Participating Policies 
   
Q15  If authorized insurers have chosen to illustrate benefit values with 
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investment return assumption lower than the best estimate, should the 
25th and 75th percentiles be derived based on this lower illustrated 
return or the best estimate return? 

   
A15  Insurers can illustrate values lower than the 25th and values not higher 

than the 75th percentiles derived based on the best estimate return for 
pessimistic and optimistic scenarios respectively. 

   
Q16  Referring to paragraph 3.4 of Appendix II of the Guideline, illustration 

of pessimistic and optimistic scenarios for supplementary illustration 
and inforce re-projection illustration is optional.  Where an insurer opts 
to illustrate the supplementary illustrations (e.g. withdrawal illustration) 
with the pessimistic scenario, please clarify: 

(a) whether or not the health warning for pessimistic scenario is 
required to be provided for the supplementary illustration, and 

(b) if the answer is “yes”, whether the health warning must be 
placed at the top of the supplementary illustration table or 
may be disclosed as part of the explanatory notes instead. 

   
A16  In general, the supplementary illustration should follow standard 

illustration as stated in paragraph 5.2 and paragraph 7.3 of the 
Guideline, therefore the health warning should be placed at the top of 
the illustration. 

   
Q17  Referring to paragraph 3.5(d) of Appendix II of the Guideline, please 

clarify that for policies with whole life coverage where there is no 
maturity date under the policy, this requirement should not apply and 
the illustration of benefits should be shown up to age 100. 

   
A17  For whole life products without definite maturity, the insurer can have 

its own view on the expected maturity with reasonable explanation. 
   
Q18  Please clearly define what to display for the field of “[Initial] Sum 

Assured / Protection Amount”, especially on initial protection amount 
for products with insignificant sum insured (for example, savings 
product offering 105% of total premium paid as death benefit). 

   
A18  For products which do not contain significant protection elements, the 

field of “[Initial] Sum Assured / Protection Amount” should show the 
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initial death benefit (i.e. death benefit amount at policy 
commencement) or it may state “not applicable”.  

   
  Benefit Illustration Documents for Universal Life (Non-Linked) 

Policies 
   
Q19  Please clarify, in cases where there is no change in fees and charges 

scale since point-of-sale, whether it is optional to not repeat the same 
table in inforce re-projection illustration. 

   
A19  Yes, it is optional but the insurers should state in the inforce re-

projection illustration that there is no change in fees and charges scale 
since point-of-sale. 

   
Q20  Please clarify if it is optional to show the fees and charges for past 

policy years in the inforce re-projection illustration.  The fees and 
charges are already reflected in the current policy value. 

   
A20  Yes, it is optional. 
   
Q21  If authorized insurers have chosen to illustrate benefit values with 

investment return assumption lower than the best estimate, should the 
25th and 75th percentiles be derived based on this lower illustrated 
return or the best estimate return? 

   
A21  Insurers can illustrate values lower than the 25th and values not higher 

than the 75th percentiles derived based on the best estimate return for 
pessimistic and optimistic scenarios respectively. 

   
  Benefits Illustration for Non-Participating Policies 
   
Q22  The proposed illustration summary covers surrender benefit and death 

benefit, both of which will be relatively small for a medical protection 
product. Illustrated benefits therefore might not be meaningful and 
potential customers may underestimate the value of the policy.  Hence, 
please clarify if the Guideline applies to medical products. 

   
A22  As long as the policies are with cash value, they should fall within the 

scope of the Guideline.  
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Q23  Term insurance plans and refundable term insurance plans should fall 

into the category of “Non-Participating Policies”.  For refundable term 
insurance plans, can the column of “Guaranteed Surrender Value” be 
renamed as “Refundable Amount or Percentage” for clearer meaning of 
the terminology? 

   
A23  No, the term should be consistent with other non-participating products. 
   
 




